Cast

Percossa Spelers

Janwillem van der Poll

Als kind was hij pijnlijk verlegen en durfde hij niets te zeggen tijdens zijn vioollessen. Hij hield wel van muziek maar optreden was veel te intens. Een carrière in de muziek kwam eenvoudigweg niet bij hem op, hoewel zijn vader muziekleraar was en muziek een belangrijk deel van het leven vormde.

Tot Janwillem zijn zus slagwerk zag spelen.
Dát was cool.
Dat wilde hij ook.

Hij schakelde om van viool naar slagwerk. Een paar jaar later koos hij voor het conservatorium: professioneel slagwerken lonkte.

Tijdens zijn studie kwam hij in aanraking met Japans slagwerk. Daarin herkende hij de zeggingskracht van de eenvoud, de aanstekelijkheid van spelplezier.

Het fysieke, choreografische aspect van Japans slagwerk gaf het voor Janwillem nog een extra dimensie. Het werd een doel dat hij ging najagen.

Bij Percossa vond hij gelijkgestemde slagwerkers. Was er in het begin nog veel sprake van ‘gewoon’ muziek maken, in de loop der jaren vond Janwillem samen met Percossa een mooie balans van muziek en die extra, fysieke choreografische expressie.

Eric Robillard

Een pannendeksel, moeders wasrek, vier porseleinen vazen en vuilnis- zakken. Meer had hij niet nodig voor zijn eerste drumstel. Al snel besloten zijn ouders structuur aan te brengen in zijn creatieve uitspattingen.

Erics muzikale reis begon met pianoles- sen en leidde via gitaar, basgitaar, zomer- kampen, punkbands en liters haargel uiteinde- lijk tot drummen. Aan het conservatorium rondde hij de studies Schoolmuziek en Klassiek Slagwerk met succes af.

In de jaren die volgden speelde hij regelmatig bij orkesten, ensembles, wereldmuziek- en theatergroepen, totdat hij voor Percossa gecast werd. Een droom die uitkwam. Daar geniet Eric vooral van de verrassende attributen waarvan niemand had verwacht dat je er muziek mee kon maken. Wat theater betreft gelooft hij in de verfijnde combinatie van verschillende disciplines die alle zintuigen van het publiek prikkelen. Je ziet het terug in Percossa.

Vanuit de ervaringen die hij bij Percossa opdoet geeft Eric workshops, verzorgt clinics en ontwikkelt grootschalige educatieve projecten en familieconcerten.

Freek Koopmans

Al op vroege leeftijd maakte Freek met kartonnen dozen zijn eigen drumstel. De radio stond altijd aan en wanneer hij een leuk liedje hoorde nam hij dit meteen met de cassetterecorder op. Al vroeg was het duidelijk dat Freek van muziek hield. 

Op de basisschool maakte hij kennis met blokfluit, trompet, accordeon en trommel. En dat laatste bleek toch veruit het leukst. Hij gooide al zijn spaarcenten bij elkaar en kon daarmee zijn eigen drumstel kopen. Samen met zijn beste vrienden richtte hij zijn eerste bandje op en vanaf dat moment wilde hij niets anders meer doen. 

Na een afgeronde studie aan de pabo ging Freek naar het Koninklijk Conservatorium afdeling Docent Muziek. In zijn derde studiejaar won Freek een auditie voor de 2e cast van Percossa. Hiermee speelde hij zes jaar waarna hij een plekje bij de 1e cast kreeg. Een droom ging in vervulling. 

Freek geniet ervan om samen muziek te maken en mensen te ontroeren, verrassen, prikkelen en vooral te laten genieten. 

Naast het leven bij Percossa geeft Freek muziekles op basisscholen, workshops en presenteert/ontwikkeld hij muziekmethodes.

Frans Kemna

Een oma die tikt met haar pen, een vader met een tikkend voetje, de Kemna’s zijn getikt! Zo ook Frans, hierom werd hij maar naar drumles gestuurd: “dan is het in ieder geval ritmisch!”
ADHD betekent bij Frans “Alle Dagen Hard Drummen”, maar ook zonder drumstel moet er getikt, geknipt, geklapt en getapt worden!
Als jeugdige orkestslagwerker opgegroeid in de Achterhoek waarna hij slagwerktheater ging maken met “The Shuffle Percussion Group!”

Hij studeerde aan het ArtEZ conservatorium te Arnhem, via Klassiek Slagwerk naar Jazz&Pop Percussie, studeerde Multimediavormgeving waarna hij uiteindelijk afstudeerde aan de opleiding Muziektheater, hoofdvak Percussie. In zijn studie lag zijn focus op het theatraal inzetten van ritmische kunsten.

Frans is koning van de bodypercussie, handig op Djembé & Conga en Trickmaster met zowel drumstokken als lepels.
Continue op zoek naar nieuwe ritmische truuks, objecten met goede klanken, fysieke scenes en droge humor.

Frans is een eigenzinnig, gepassioneerd artiest met een hart voor ritme en humor. Naar eigen zeggen: Humor-Ritmisch.

Frans speelt vanaf 2018 bij Percossa, hij maakte zijn debuut met de kindervoorstelling “STICKS”.