[rev_slider composities]

Composities Percossa

PERCOSSA EN BALE DA CIDADE DE SAO PAULO
De in Nederland werkende, Israelische choreograaf Itzik Galili vroeg Percossa de muziek te schrijven voor een ballet dat hij ging maken voor het Balé da Cidade de São Paulo, in Brazilië.
Het werd een spectaculair slagwerkstuk van zo’n 18 minuten waar Percossa zijn handelsmerk van swingende slagwerkmuziek met ongekende variatie en afwisseling weer meesterlijk in legde. Galili beantwoorde de veeleisende partituur met een al even spectaculair ballet; A Linha Curva (The Curved Line).
In juli 2005 reisde René Spierings van Percossa naar Sao Paulo om daar met de lokale slagwerkgroep Grupo Durum, Galili en de Braziliaanse dansers te werken. Het succes in Brazilië was overweldigend.
In oktober 2005 speelde Percossa zijn eigen muziek toen Bale da Cidade drie keer optrad in het Muziektheater in Amsterdam. Ook in Nederland werden Galili’s choreografie en Percossa’s muziek geprezen.
In november 2005 volgden nog drie voorstellingen in het Lucent Danstheater in Den Haag.
In 2007 tourde Percossa opnieuw met Bale Da Cidade in Sao Paulo door Duitsland en Zwitserland en ook daar was het succes enorm. In september 2008 ontmoetten de Hollandse slagwerkers en Braziliaanse dansers elkaar weer voor twee voorstellingen in Bonn (D).

Inmiddels is het ballet ook in het repertoire van het vermaarde Britse moderne dansgezelschap Rambert Dance Company opgenomen. Dit gezelschap voert het regelmatig uit in Saddler’s Wells in Londen en op tournee door Groot Britannië.

PERCOSSA EN NATIONAAL THEATER BALLET PRAAG
Percossa heeft de muziek geschreven voor een nieuwe productie die choreografen Johan Greben en Uri Ivgi maken voor het Nationaal Theater Ballet van Tjechië in Praag. De samenwerking met het Nederlands/Israelisch duo loopt erg prettig. Als componisten-collectief weet Percossa een breed scala aan muzikale inhoud in zijn balletmuziek te omvatten. “Behalve strakke en opzwepende ritmes brengt hun slagwerkcompositie ook momenten van ingehouden spanning of dreiging, wat de dans ruimte geeft.”

PERCOSSA met GALILI DANCE
Me is een controversieel werk van Itzik Galili waarin dans, live muziek, video en taal vloeiend in elkaar overgaan. Het gaat over het bestaan, over illusies – en over herinnerd willen blijven. De voorstelling wordt live begeleid door Percossa. Percossa maakte voor Me een origineel muziekstuk dat onder andere op typemachines wordt uitgevoerd.
Galili Dance en Percossa werkten al eerder succesvol samen in de producties See under X (2003), Peeled (2004) en See Hear / Sea Here (2004).
In april 2005 voerden Percossa en Galili Dance ‘ME’ in Madrid, Spanje uit.

Op verzoek van Itzik Galili schreef Percossa een compositie voor drie ouderwetse typemachines. Uiteraard vormde het een uitdaging om een boeiend stuk te maken met ‘instrumenten’ met zo’n beperkte klankomvang. Maar samen met Galili’s choreografie werd Peeled een prachtig stuk om naar te kijken en te luisteren.
Peeled is te beluisteren op de CD A Linha Curva/ The Curved Line.

Dit stuk werd geschreven voor een ballet van Itzik Galili voor het Stuttgart Ballet. Hikarizatto is een verzonnen Japans woord dat staat voor Druk Licht (Busy Light) en het verwijst naar het ballet waarin de dansers zich bewegen tussen verlichte vakken als van van een schaakbord. Het stuk ontstond eerst als compositie voor typemachines (Peeled). Later werd het herschreven voor zes slagwerkers en kreeg de naam Hikarizatto. Sommige elementen in de muziek, zoals de scherpe geluiden in het begin, het log-drum ostinato iets verderop en de klokkenspelpassage, refereren aan de oorspronkelijke compositie voor typemachines.
Na Stuttgart vond het stuk zijn weg naar balletgezelschappen in Augsburg, Tel Aviv, Winnipeg en Madrid en het wordt nog regelmatig uitgevoerd.

National Dance Company Wales voert Romance Inverse (2010) van choreograaf Itzik Galili uit. In deze productie smelten de muziek van Steve Reich en Percossa samen met Galili’s fysieke en expressieve stijl.